söndag 1 augusti 2010

Första "kollektionen" ;-)


Hoppas ni ser ironin i rubriken. Så här såg det iallafall ut när min allra första egna ugn var laddad för glasyrbränning. Så himla spännande! Eftersom jag är nybörjare inom alla områden när det gäller keramiken så såg jag mitt första 10 kg lerpaket som en övning i att försöka få någon som helst kontroll över drejandet. Att komma närmare mitt mål att kunna förutse formen på mitt alster, och sedan kunna göra den form jag själv vill, istället för att helt och hållet styras av lerklumpen och tur eller otur.

Jag har försökt att läsa på om lera, glasyrer, olika tekniker, problem osv, men har också tänkt att jag kommer upptäcka problem och lösningar under själva "görandet" - trial and error, alltså. Eller trial and success, kanske. Så jag körde på med glaseringen, med lite handledning av svärmor och svärfar som pysslat lite med keramik under åren. Det var ju svårt! Men roligt :-).

Jag försökte prova mig fram lite med glasyrerna som vi har köpt - en blank transparent med lila färgkropp, och en matt som de kallar "skiffergrå". Den skiffergråa blev jättehärlig, troligtvis var det lite för varmt i ugnen för den glasyren, men den blev fin ändå. Den lila blev inte lika lyckad. Mer rosaaktig, och hade inte direkt något djup. Var det för lite färgkropp i, eller var glasyrlagret för tunt? Vi får prova vidare! Men sammantaget kändes det jätteroligt att ha kommit ett steg vidare i min nya hobby!

1 kommentarer:

nea i det gula huset sa...

Tycker att det är så häftigt med keramik och jag tror på att du en dag kommer ha din egen kollektion! :)

Kram kram